Svijet

Blinken stiže u Tursku za vikend usred regionalnih tenzija

Američki državni sekretar Antony Blinken otputovat će u subotu u Tursku kako bi razgovarao o regionalnom razvoju i bilateralnim odnosima, što je danas potvrdio ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Turska je vršila pritisak na Sjedinjenje Američke Države za hitan prekid vatre u Gazi.

Ova država, na čelu sa liderom Recepom Tayyipom Erdoganom, podržava rješenje dvije države za višedecenijski sukob i oštro je kritizirala Izrael, pozivajući na potpuni prekid vatre i da se izraelskim liderima sudi pred međunarodnim sudovima za ratne zločine.

Washington, pak, koji je najbliži saveznik Izraela, više puta je govorio da podržava pravo Izraela da se brani. Blinken, koji je etnički Jevrej, vrlo je aktivan u pokušajima rješavanja sukoba između Hamasa i Izraela.

Dakako, i SAD su u više navrata kritikovale jevrejsku državu zbog pretjeranog broja civilnih žrtava posljednjih sedmica.

Prošlog mjeseca SAD su pozvale Izrael da smanji intenzitet rata protiv Hamasa. Prema riječima američkog predsjednika Joea Bidena, trebao bi se više fokusirati i na zaštitu života civila u Pojasu Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopćilo je u danas da je od početka rata ubijeno više od 22.300 ljudi, uglavnom djece i žena.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button